Human Papilloma Virüsü

Human Papilloma Virüsleri Rahim Ağzı Kanseri Oluşturabilir – Human papilloma virüsü, (HPV) isim olarak size bir şey anımsatmıyor değil mi? Yakın zamana kadar dünyada bu sözcüklerle tanımlanan virüsler çoğunluk tarafından çok iyi tanınmıyordu. Human papilloma virüsleri dünyanın en yaygın cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklarından birini yaratır.

Human papilloma virüsü denilen mikropların 200 kadar tipi vardır ve insanlar arasında çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşır. HPV başka insanlara, vücut salgıları, ortak kullanılan mekanlar veya eşyalar ile değil, iki kişinin cildinin doğrudan temasıyla bulaşır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalar genç erkek ve kadınların yaklaşık %25’inde bu virüsün herhangi bir tipinin varlığını gösteriyor. Bazı şanssız durumlarda HPV ile ilgili hastalık olan gebe kadınların doğumları sırasında bebeklere bulaşıp ağır bir hastalık yaratabilir. Bir kadında HPV varlığı HPV testi ile saptanabilir. Erkeklerde HPV varlığını gösteren güvenilir bir test henüz bulunmamaktadır.

HPV Birçok Hastalığın Kaynağıdır

HPV genel olarak vücudun dış dokularında yani deride veya iç organları döşeyen dokularda cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir iltihabi hastalık yaratır. Bir insana HPV bulaştığında virüs hedef hücrelerin içine girer, hücre çekirdeği içindeki DNA yani genetik yapı üzerine yerleşir. Bu ilk bulaşma sonrasında virüs yıllarca hatta bir insanın ömrü boyunca sessiz kalabilir.

Human Papilloma Virüsü Yapısı
Human Papilloma Virüsü Yapısı
(Büyütmek için tıklayın)

Genital siğiller, sıklıkla HPV Tip 6, 11, 42, 44 ile cinsel ilişki yoluyla bulaşan hem erkek hem de kadınlarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta cinsel organlar ve makat etrafında büyüdüğü zaman biçimi karnabahara benzeyen biçimde deriden kabarık kaşıntılı veya ağrılı sivilce benzeri yapılar oluşur. Bu çıkıntılı görünüm kötü huylu bir hastalığa dönüşmezler ve dondurma (kryocerrahi) veya kremler ile tedaviye çabuk yanıt verirler.

Elde görülen siğiller, HPV Tip 2, 7, 22 ile banyo gibi ortak kullanılan alanlarda beşka insanlardan bulaşır. Tedavi için asitli kremler veya dondurma (kryocerrahi) yapılır.

Ayak tabanında görülen siğiller, HPV Tip 1, 2, 4, 63 ile ortaya çıkar. Bu hastalıkta virüsler başka insanlardan banyo gibi ortak kullanılan yerlerde ayak tabanındaki küçük yaralar ile bulaşır. Tedavi dondurma (kryocerrahi), asitli kremler veya nadiren ameliyat ile olur.

Ses kanallarında papillom, sıklıkla bebeklerde görülür ve HPV Tip 6, 11 ile oluşur. Bunun nedeni doğum sırasında anneden HPV bulaşmasıdır. Tedavide virüsleri zayıflatan ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar kullanılır. Bazen lazer ile veya ameliyat ile tedavi gerekebilir.

Ağızda papillom, HPV Tip 6, 7, 11, 16, 32 ile oluşur, doktor tarafından uygun biçimde bakıldığında ciltteki siğillere benzer yapılar olarak görülürler. Cinsel ilişki sırasında ağzın kullanılması, sigara içmek veya ağızdaki dokuların başka nedenlerden dolayı zedelenmiş olması bunların oluşma şansını artırır. Bu HPV tipleri aynı zamanda ağız içindeki dokuların kanserlerine neden olabilir. Tedavi için dondurma (kryocerrahi) veya ameliyat gereklidir.

Kadınlarda rahim ağzı ve cinsel organların etrafındaki cildin kanserleri, en sıklıkla HPV Tip 16, 18, 31, 45 ile oluşur. Bu tiplerin dışında daha az sıklıkla 15’den fazla HPV tipi kanser oluşumunda rol oynayabilir. HPV’ün neden olduğu rahim ağzı kanseri riski olan kadınlarda her yıl smear (yayma) ve beş yılda bir HPV DNA testi (gerekirse tipleme) yapılması olguların büyük çoğunluğunda erkek tanı sağlar. Bu tarama testlerinde riskli bir durum saptanırsa ilgili dokulardan örnek (biyopsi) alınarak kesin tanı konulabilir. Rahim ağzı ve cinsel organların etrafındaki ciltteki kanserin tedavisi elde edilen bilgilere göre planlanır.

HPV Aşısı

Bazı HPV tipleri kadınlarda çok önemli sağlık sorunlarına neden olabilir fakat günümüzde bu virüslerin bulaşmasını engellemek yeni ve güvenilir HPV aşısı ile olanaklıdır. Bu aşı özellikle cinsel ilişki yaşamamış 9-14 yaşlarındaki erkek ve kız çocuklarına yapılması önerilir. Bunun yanında 15-45 yaşındaki yetişkinlerde de bu aşının rahim ağzı kanseri şansını azalttığı saptanmıştır. Aşı içinde dört veya dokuz tip HPV için bağışıklık sağlayan maddeler vardır. Böylece en sık görülen genital siğil ve rahim ağzı kanseri tiplerine karşı etkin korunma sağlanmış olur. Aşı, “rekombinant DNA” yöntemiyle üretildiği için yan etkileri çok azdır ve şimdiye kadar elimize geçen bilgiler ışığında ömür boyu korumaktadır.Son

Bir Cevap Yazın