HPV Testi

HPV testi, bir kadının vücudunda Human Papilloma Virüsü (HPV) adındaki bir grup mikrobun varlığı hakkında bilgi sahibi olmak için yapılır. Bu test basit bir yöntem ile vücuttan alınan örnek ile yapılır, bu örnekte virüslerin varlığı ve genetik yapısı araştırılır.

Bu test ile kadınların vücudu içinde varlığına bakılan Human papilloma virüsleri insanlar arasında cinsel ilişki ile bulaşır. Bu virüslerin tiplerinin sayısı 200 kadardır ve kadın veya erkeklerin vücudunda yarattığı sağlık sorunlarına göre iki ayrı gruba ayrılırlar. Düşük riskli gruptaki virüs tipleri erkek veya kadında uygun tedavi ile kolay iyileşebilen genital siğilleri yaratırlar. Yüksek riskteki gruba ait virüs tipleri kadınlarda özellikle rahim ağzında olmak üzere vajina içindeki dokularda ve makat yakınında ciltte kanser oluşturabilir. Yüksek riskteki gruba ait virüsler erkeklerde makat bölgesinde veya boğaz içinde kötü huylu hastalıklara neden olabilir.

HPV Testi Neden Yapılır?

HPV testi kadınlarda özellikle rahim ağzı kanseri açısından bir riskin varlığını araştırmak için yapılır. Bu test için örnek alınması oldukça basit olduğundan, rahim ağzı kanseri taraması için eskiden beri kullanılan smear (yayma) testi yanında sıklıkla HPV testi de tercih edilmektedir. Günümüz tıbbi bilgileri ile erkeklerde HPV konusunda güvenilir test yapılması için uygun bir yöntem bulunmamaktadır.

HPV Testi Nasıl Yapılır?

HPV testi için kadınlarda eskiden beri yapılan smear (yayma) testine benzer biçimde rahim ağzından bir sürüntü alınır ve bu örnek özel bir sıvı içine konulur. Bu sıvı içindeki örnek bir genetik laboratuarına gönderilir ve içinde HPV tiplerine ait genetik bilgiler aranır.

HPV Testi Sonuçları

Bu testin sonucunda ilk olasılık olarak HPV saptanmayabilir. Test ile HPV görülmezse, örnek alınan kişinin son beş yıl içinde HPV ile karşılaşmadığı düşünülmelidir. Bunun yanında ne yazık ki HPV virüsü beş yıldan önce bir kadının vücudunda hücreler içinde yerleşmiş ise bunu göstermek olanaklı değilidir. İkinci olasılık olarak testin sonucunda HPV varlığı saptanması durumunda virüslerin tipleri öğrenilmelidir. Bu saptanan tiplerden yukarıda anlatıldığı gibi yüksek riskli gruba dahil olan tipler varsa gelecekte olabilecek hastalıklar konusunda dikkatli olunmalıdır.Son

Bir Cevap Yazın