Vajinal Ultrason

Vajinal (transvajinal) ultrason, kadınlarda vajina içinde prob yerleştirilerek rahim ve yumurtalıklara ultrason ile bakma yöntemidir. Bu yöntem ile rahim ve yumurtalıklarda oluşan çok küçük yapısal değişiklikler rahatlıkla görülebilir.

Vajinal ultrason için çok farklı bir yapıda üretilmiş bir prob kullanılır. Bu prob yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda bir çubuk gibidir ve ucundaki kabarık kısımda ultrason dalgalarını gönderen ve alan sensör bulunur. Bu sensör sayesinde kadınların organlarının çok yakınından elde edilen görüntüler ultrason cihazının ekranına yansıtılır.

Vajinal Ultrason Nasıl Yapılır?

Vajinal Ultrason Nasıl Yapılır?
Vajinal Ultrason Nasıl Yapılır?
(Büyütmek için tıklayın)

Vajinal ultrason çoğunlukla jinekolojik masada yapılır, bazen duruma göre doktorlar normal muayene masasında yapmayı tercih edebilirler. Vajinal ultrason sırasında probun üzerine bir eldiven, kondom veya tek kullanımlık bir kılıf geçirilir. Bu yüzden vajinal ultrason ile muayene olan kişiler arasında bir hastalık bulaşması söz konusu değildir. Vajinal ultrason yapan doktor probu vajina içinde sağa ve sola doğru kaydırarak veya etrafında döndürerek uygun bir görüntü elde etmeye çalışır.

Elde edilen görüntü ekran üzerinde görülecektir, bunun üzerinde gerekli ölçümler ve yazılar yazıldıktan sonra ultrason cihazının belleğine kaydedilir. Ultrason yapılması sonrasında doktorunuz gerekli görürse bu görüntüler size kağıt veya CD olarak verilir.

Vajinal Ultrason Hangi Hastalıklara Tanı Koyabilir?

Vajinal veya transvajinal ultrason en sıklıkla kısırlık tedavisi sırasında yumurtlama zamanını tespit etmek için kullanılır. Bu ultrason yöntemiyle ayrıca rahmin yapısı, rahmin etrafındaki dokular ve kordonlar (tubalar) üzerindeki yapısal değişiklikler görülebilir. Örnegin vajinal ultrason ile dış gebelik (ektopik gebelik), yumurtalık kisti veya endometriosis (çikolata kisti) gibi hastalıkların tanısını koymak daha kolaylaşmış olur.

Yakın zamanda kullanıma giren 3D ultrason görüntüsü oluşturabilen vajinal problar sayesinde rahim içindeki boşluğun veya yumurtalıklardaki kistlerin üç boyutlu görüntüleri elde edilebilir. Böylece rahim içindeki perde (septum) durumu histerosalfingografi veya histeroskopi yapılmadan görüntülenmiş olur.

Vajinal Ultrason Öncesinde Hastalar İçin Bilgiler

Adetliyken veya düşük yaparken vajinal ultrason yapılması sakıncalı değildir, aksine daha doğru tanı konulma şansı olacağı için hastayı gereksiz zaman kaybından kurtaracaktır.
Vajinal ultrason yapılacaksa kıyafetiniz muayene olurken olduğu gibi kolay çıkartılabilen türde olmalı. Örneğin uzun bir etek ve külotsuz çorap giymeniz sizin için kolaylık olacaktır.
Vajinal ultrason öncesinde mesaneniz boş olmalıdır, bunu sağlamak için idrar sıkışıklığı olmasa da mutlaka tuvalete gidip mesanenizi boşaltın.
Vajinal ultrason normalde ağrı yaratmaz, eğer ağrı hissederseniz doktorunuza bilgi verin, bu ağrılar bir hastalığın tanınmasında yardımcı olabilir.
Gebelikte vajinal ultrason yapılması sakıncalı değildir, aksine daha doğru tanı konularak hem anne hem de bebek için birçok sıkıntılı durum anlaşılmış olacaktır.Son

Bir Cevap Yazın