Ayrıntılı Ultrason

Bütün gebeliklerde 18 ile 23. hafta arasında bebeğin sağlık sorunlarını görmek için ayrıntılı ultrason yapılmalıdır. Gebelikte ilk dört ay (18 hafta) bittiğinde anne karnındaki bebeğin organları yeteri kadar büyüklüğe erişmiş olduğu ve bebeğin etrafındaki sıvı da uygun miktarda olduğu için ultrason ile değerlendirmek kolaylaşır.

Ayrıntılı ultrason (Detaylı Ultrason, İkinci Düzey Ultrason, Anomali Taraması) için teknik özellikleri güçlü ve hassas ölçümler yapabilen bir ultrason cihazı kullanıyoruz. Bu ultrason cihazında normal siyah-beyaz iki boyutlu görüntüler yanında üç boyutlu (3D/4D) ve bebeğin kan dolaşımı hakkında bilgi veren renkli Doppler görüntüler elde edilebilir.

Ayrıntılı Ultrason Gerekli mi?

Ayrıntılı Ultrason ile Tanı Konabilen Hastalıklar – Ayrıntılı ultrason ile anne karnındaki bebeğin sağlığını etkileyecek bir çok hastalık hakkında kesin tanı konabilir veya daha fazla araştırma yapılması için ipuçları elde edilebilir. Bu yöntem sayesinde bebekte gelişme geriliği, vücudundaki sakatlıklar, kafatası yapısı bozuklukları ve beyninde su toplanması (hidrosefali, nöral tüp defektleri) hastalığı, kalbinde delik (VSD) olması, iç organlarının dışarıda olması gibi önemli sağlık sorunları erken dönemde anlaşılabilir. Bunlar yanında ayrıntılı ultrason ile Down sendromu gibi bazı genetik hastalıklar hakkında tanıya yardımcı olacak bulgular elde edebiliriz.

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı ultrason ile anne karnındaki bebeğin vücudu belli bir sıralama ile incelenir. Ayrıntılı ultrason yapılırken aşağıdaki listede gördüğünüz sıralama ile on ayrı başlık altında anneye ve bebeğe ait organların yapısına bakılır.

1. Genel İnceleme – Annenin rahminin, yumurtalıkların ve etrafındaki dokuların yapısı incelenir. Bu sırada ayrıca rahmi besleyen damarlarda kan akımı ölçümü yapılır.

2. Plasentanın Yapısı – Bebeği besleyen organ olan plasentanın yerleşimi, gelişim durumu ve göbek kordonu yapısı incelenir.

3. Bebeğin Gelişimsel Ölçümleri – Bebeğin gelişimi konusunda bilgi elde etmek için vücudunda birçok bölgeden ölçüm yapılır ve bebeğin etrafındaki sıvının durumu değerlendirilir. Bu ölçüm değerlerine göre bebeğin son adet tarihine göre hesaplanan gelişmesinde bir uyumsuzluk olup olmadığı tespit edilmiş olur.

4. Bebeğin Yüzünün İncelenmesi – Bebeğin yüzünde bulunan ağız, çene, gözler ve kulakların incelenmesi ile bazı hastalık veya sendromlar ile ilgili ipuçları elde edilebilir.

5. Bebeğin Merkezi Sinir Sistemi – Bebeğin kafatası yapısı incelenir ve beyin içindeki organlara ait ölçümler yapılır. Bunun yanında beyni besleyen damarlarda Doppler ultrason ile kan akım hızı ölçülür. Bebeğin belkemiği ve kafatasını ilgilendiren hastalıklar (nöral tüp defektleri) araştırılır.

6. Bebeğin Kalbinin İncelenmesi – Kalp bebeğin sağlığı açısından çok önemli bir organdır ve bebeklerin %1 kadarında kalpte yapı bozuklukları görülebilir. Bu nedenle kalp ve yakınındaki önemli damarlar ve organlar dikkatli incelenmelidir.

7. Bebeğin Göğüs Kafesi – Bebeğin göğüs kafesi içinde bağırsakların bulunması korktuğumuz bir sakatlık türüdür. Bebeğin göğüs kafesini inceleyerek bu konuda bilgi elde edebiliriz.

8. Bebeğin Böbrekleri ve İdrar Yollarının İncelenmesi – Bebeklerin böbreklerinde veya idrar yollarında yapı bozuklukları olması oldukça sık görülen sorunlardır. Bu yapı bozukluklarına ultrason incelemesi ile çoğu zaman kolaylıkla tanı konulabilir.

9. Bebeğin Karın İçi Organlarının İncelenmesi – Bebeğin karın içinde bağırsaklar ve karaciğer yapısı ultrason ile incelenir. Karın duvarı incelemesi sonucunda göbek bağı etrafındaki yapı bozuklukları ve bağırsakların karın dışına çıkması durumu kontrol edilir.

10. Fetal İskelet Sistemi Anomalileri – Bebeğin kolları, bacakları ve diğer vücut bölümlerinde iskelet sisteminde görülen yapı bozuklukları incelenir.

11. Sendromlar – Bazı durumlarda ayrıntılı ultrason ile bebeğin ölçümleri ve vücut yapısındaki değişiklikler ile bazı sendromlar için kesin veya doğrulanması gereken bilgiler elde edilebilir.

Ayrıntılı Ultrason Sonuçları

Ultrason ile yapılan bütün bu ölçümler ile ayrıntılı inceleme sonuçları yazılı ve resimli bir tıbbi rapor olarak kaydedilir. Duruma göre birkaç sayfadan oluşan bu sonuç belgesinde özellikle sizi takip eden ve ayrıntılı ultrason yapılmasını isteyen doktorunuza yönelik tıbbi bilgiler olacaktır.Son

Bir Cevap Yazın