Yumurtlama Ne Zaman Olur? – Bir kadın uygun yaşta ise her ay yumurtalıklarından yumurta (ovum) ortaya çıkar. Yumurta anneden gelen genetik bilgileri taşır, daha sonra erkeğe ait sperm hücresiyle karşılaşır ve döllenirse gebelik için ilk aşama tamamlanmış olur.

Bir kız bebeği doğduğunda yumurtalıklarında yaklaşık bir milyon öncü yumurta hücresi bulunur. Bir kadın doğurgan yaşa geldiğinde öncü yumurta hücrelerinin sayısı azalarak yaklaşık 300000 kadarı kalacaktır. Kadınlar doğurgan dünemleri boyunca yaklaşık 500 yumurta üretirler. Yumurta yapımında kullanılmayan diğer öncü yumurta hücreleri menopozun başlamasıyla yumurtalık içindeki yerlerinde yok olurlar.

Yumurtlama Günü Nasıl Hesaplanır?

İnsan Yumurtası
İnsan Yumurtası
(Büyütmek için tıklayın)

Gebelik olması isteniyorsa yumurtlama zamanını bilmek çok önemli olacaktır. Yumurtalama gününe yakın cinsel ilişki olması gebelik şansını artırır. Kadınlar, bir adetin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar hesap yapılırsa, 20 ile 40 gün arasında adet görebilir. Adet bittikten hemen sonra rahim gebelik için hazırlık yapmaya başlar ve bu hazırlık tamamlanınca yumurtlama olur. Bu hazırlık süresi her kadında farklı olur ve bu yüzden her kadının yumurtlama zamanı farklı olacaktır.

Yumurtlama olduktan sonra gebelik olmazsa rahmin yaptığı hazırlık boşa gitmiş olur ve adet başlar. Yumurtlama öncesi dönemin süresi her kadında değişkendir fakat yumurtlama sonrası dönem oldukça sabittir. Bu dönem her kadında 10-14 gün sürer. Böylece bir sonraki beklenen adetin tahmini ilk gününden 10-14 gün geri gidersek yumurtlamanın olabileceği zaman aralığını öğrenmiş oluruz.

Yumurtlama takibi doktorlar tarafından vajinal ultrason ve bazen hormon tahlilleri yardımıyla takip edilir. Bir kadında kısırlık görüldüğünde yumurtlamanın olması için ilaç tedavisi yapılırken aynı anda yumurtlama takibi yapılır. Yumurtlama saptandığında gebelik oluşması için suni döllenme yapılabilir. Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtlama gününe yakın zamanlarda yumurta toplanması işlemi yapılır.

Yumurtlama ve Gebelik Oluşma Zamanı
Yumurtlama ve Gebelik Oluşma Zamanı – Yumurtalama beklenen adetin ilk gününden 10-14 gün önce olabilir. Erkeğe ait sperm bir kadının vücudunda beş gün yaşayabildiği için gebelik olma şansı yumurtlamadan beş gün önce başlar. (Yeşil günler) Daha önceki günlerde gebelik olma şansı çok azdır. (Siyah günler) Yumurta 24 saat kadar canlı kalabilir fakat bazen yumurtlama geciktiği için gebelik daha sonraki günlerde de olabilir. (Mavi günler)

Yumurtlamanın olduğu günlerde cinsel ilişki olursa doğal olarak gebelik oluşma şansı diğer günlere göre çok fazla olacaktır. Yumurta yumurtalıktan çıktıktan sonra bir kadının vücudunda, yani daha kesin olarak söylersek kordonlar (tubalar) içinde, 12-24 saat kadar yaşayabilir. Cinsel ilişki sonrasında erkekten gelen sperm ise bir kadının vücudunda beş güne kadar yaşayabilir. Bu yüzden yumurtlama olduğu günün öncesindeki ve sonrasındaki beş gün içinde gebelik olma olasılığı daha yüksektir.

Yumurtlama zamanı böyle kolayca hesaplanabilir fakat kadınlarda birçok nedenden dolayı yumurtlama gecikebilir. Örneğin ilaç kullanımı, hormon bozuklukları, stres, hatta yolculuklar bile yumurtlamanın gecikmesine neden olabilir. Bu yüzden yumurtlama sonrasında yumurta en fazla 24 saat canlı kalsa da yumurtlama gecikmesi yüzünden gebelik beklemediğimiz bir zaman diliminde oluşabilir. Bu yüzden adet gecikmesi olan zamanlarda her zaman gebelik testi yapılmalıdır.Son

Bir Cevap Yazın