Kişisel Hijyen

Kişisel hijyen, insanların sağlıklı yaşayabilmek için yapmaları gereken temel temizlik işlemlerinin toplamıdır. Bu yapılan temizlik işlemleri kişilerin bu konudaki eğitimine ve alışkanlıklarına göre çok değişiklik gösterebilir. Kişisel hijyen konusunda yanlış alışkanlıkların olması sağlığın bozulmasına neden olabildiği için çok önemlidir.

İlk Önemli Kural Elleri Sık Yıkamak

Özellikle yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkamanız sizi birçok hastalıktan koruyacaktır. Bunun yanında dışarıdan eve geldiğinizde, tuvaletten çıktığınızda veya evde temizlik yaptıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın. Ellerinizi yıkarken bol su ve saf sabun kullanmanız çoğu zaman yeterli olacaktır. Cildinizin temizliği söz konusu olduğunda sadece katkısız doğal temizlik malzemeleri kullanmalısınız.

Eller üzerinde veya vücudun diğer bölgelerinde cildin gözenekleri içinde birçok zararsız hatta dokuları koruduğu için yararlı denilebilecek mikroplar vardır. Piyasada satılan el ve vücut temizliği için kullanılması önerilen mikrop öldürücü (antiseptik) maddeler içeren sıvılar veya sabunlar, bu yararlı mikropları kısmen de olsa öldüreceğinden gündelik olarak kullanılmamalıdır. Bu temizlik maddeleri ayrıca içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle cildinize zararlı etkiler yapabilir.

Banyo Alışkanlığı

Sık banyo yapmak cildinize ve saçınıza çok iyi gelecektir. Hangi sıklıkla duş alınması gerekliliği biraz tartışmalı olsa da genelde iki günde bir en azından kısa süreli bir duş almalısınız. Banyo yaparken yine yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı saf sabun veya az katkılı temizlik maddeleri kullanmanız gereklidir. Saçınız için şampuan kullanacaksanız aldığınız ürünün az katkılı ve tanınmış bir markanın kaliteli bir ürünü olmasına dikkat edin.

Kadınların oturarak banyo yapması banyodaki mikropların cinsel organlarına bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle kadınların özellikle ayakta banyo yapması önerilir. Kadınlarda hem ciltte hem de üreme organlarında yerleşen mantar gibi iltihabi hastalıklarin en önemli bulaşma yollarından biri banyo ve tuvaletlerdir. Bunun yanında aşırı temizlik yapmak, özellikle vajinayı suyla veya başka bir sıvıyla yıkamak bu bölgenin doğal dengesini bozacağından son derece zararlıdır. Aşırı temizlik yapılırsa vajinada fırsatçı iltihaplar oluşabilir ve vajinitler veya nedeni belirsiz kasık ağrıları gibi birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.

Banyonuzu sık sık temizleyin, bu sırada normal temizlik maddelerinin yanında antiseptik özelliği olan çamaşır suyu da kullanabilirsiniz. Özellikle banyo küvetleri ve musluklar gibi yerler mikropların üremesi ve yayılmasını engellemek için temiz tutulmalıdır. Banyonuzun duvarlarının tavana kadar fayans gibi kolay temizlenebilen bir malzemeyle döşeli olması daha uygun olacaktır.

Vücut Kıllarının Temizliği

Vücut Kılları İçin Makina
Vücut Kılları İçin Makina
(Büyütmek için tıklayın)

Vücuttaki kılların temizliği (epilasyon) için ağda, jilet veya epilasyon cihazları kullanılır. Bu yöntemlerle kılların yokedilmesi için sonuç alınıyor gibi görünse de zaman içindeki yarattıkları zararlı etkiler çok can sıkıcı olabilmektedir. Kıl temizliğinden sonra kıl kökü iltihapları veya küçük kesikler nedeniyle cilt iltihapları çok sık görülür. Vücuttaki değişik bölgeler için farklı temizlik yöntemleri kullanılmalıdır.

Özellikle cinsel organların yakınındaki ve koltuk altındaki kılların temizliği için erkeklerin bıyık veya sakal düzeltmesi için satılan motorlu küçük kıl kesme aletleri idealdir. Bu aletler kullanılırken kılları köklerinden koparmaz ve cilde zarar vermez. Bazen kadınların bikini giymesi gerektiği durumlar gibi özel durumlarda koltuk altı kıllarının tamamen kaybolması için isterseniz kıl dökücü kremler kullanabilirsiniz. Yine böyle özel durumlarda cinsel organlar etrafındaki kıllar için kadınlar için özel jiletler kullanılması diğer yöntemlere göre daha az zararlı olabilir. Bacaklardaki kıllar için de jilet kullanılması daha uygun olacaktır.

En Tehlikeli Yerler; Tuvaletler

Evlerde veya işyerlerinde kirli olduğu için sağlık açısından en riskli yerler tuvaletlerdir. İnsanlar için en tehlikeli mikroplar daha çok başka insanların atıklarında bulunan türlerdir. Sonuçta insan vücudunda üretilen kirli atıkların yoğun olarak bulunduğu tuvaletler çoğu zaman başka insanlar için hastalıkların da başlangıç yerleridir. Tuvaletlerdeki kapı kolları, musluklar, lavabolar veya tuvalet taşı sık temizlenseler de çok sayıda mikrop barındırırlar. Bu durumu gözönünde bulundurarak özellikle yabancı yerlerde tuvaleti kullanırken çok dikkatli olmalısınız.

Biliyorsunuz bir çok kişi tuvalet sırasında su kullanarak eliyle temizlik yapar. Tuvaletleri kullananlar böyle temizlik yaptıktan sonra ellerini yıkamak için musluklara daha sonra da etraftaki eşyalara ve kapı kollarına dokunurlar. Bu durumda kişilerin ellerine bulaşan pislikler ve mikroplar etrafa dağılırlar. Bu mikroplar özellikle insanlardan kaynaklı olduğu için başka insanlarda iltihap hastalığı olasılığı daha sıktır. Bu tip iltihap hastalığı olarak en sıklıkla vajinada akıntı yapan vajinitler ve idrar yaparken yanma oluşturan idrar yolu iltihapları görülür.

İnsanların tuvalette temizlik alışkanlıklarını değiştirmek çok zor olacağı için sağlık açısından doğrusunu yapın. İlk olarak özellikle yabancı yerlerde tuvaletten sonra vücudunuzun temizliğini suyla ve elle yapmamalısınız. Temizlik için tuvalet kağıdı kullanmalısınız, bu yöntem ile herşeyi temizlemeyebilir ama ayrıca sık banyo yapmanız temizliğin tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu sayede herkesten daha etkili temizlik yapmış ayrıca etrafı da kirletmemiş olacaksınız.

Korkmayın, Kendi Vücudunuza Güvenin!

Günlük yaşamda alacağımız basit önlemlerle hastalıklardan korunabiliriz veya daha hafif atlatabiliriz. Gerçekte vücudumuz, cildimizin yapısı, salgılar veya kanda bulunan hücreler ve bağışıklık sistemi nedeniyle mikroplara karşı oldukça dayanıklıdır. Böylece vücudumuza mikroplar girse de savunma sistemleri bunları etkisiz hale getirir. Vücudunuz üzerinde aşırı temizlik yapmak çok tehlikelidir, tersine hastalıkları azaltmaz biçim değiştirmesine ve daha zor tedavi olmasına neden olabilir.

Bazen vücudun karşılaştığı mikropların çok güçlü olması durumunda veya vücudun savunma sistemi zayıflamış ise iltihap hastalıkları ortaya çıkar. Sonuçta hepimiz belli aralıklarla iltihap hastalıkları geçiririz, bu yüzden kişisel hijyenin amacı mikropları ve hastalıkları tamamen yok etmek olamaz. Önemli olan hiçbir zaman hasta olmamak değil, hastalık olduğunda gecikmeden ve uygun biçimde tedavi olmaktır.Son

Bir Cevap Yazın