Gebelik ve Doğum Korkusu

Gebelik ve ardından doğum birçok kadın veya aile için ürkütücü bir durum olabilir. Bu konularda kadınların bir miktar tedirgin olması anlaşılabilir ama bazı kadınlar için bu korku davranışlarını ve yaşamsal kararları etkileyecek kadar fazladır.

Gebelik ve doğum konusunda endişeli düşünceler bütün gebe kadınların %20 kadarında görülebilir. Fakat gebe kadınların %5 kadarı ileri derecede gebelik ve doğum korkusu (tokofobi) yaşar. Bu aşırı korku durumu özellikle daha önce gebelik olmamış veya doğum yapmamış kadınlarda olabilir. Bazı kadınlar ise sorunlu bir gebelik veya doğum sonrasında bu korkuyu yaşamaya başlar.

Gebelik veya doğum korkusu fazla olduğunda bir kadın, daha önceden çocuk sahibi olmayı çok istese bile, gebeliği sonlandırmak isteyebilir. Bu aşırı korku yüzünden sadece kadın değil, eşi ve ailesi de çok endişeli günler yaşamaya başlayacaktır. Hatta bazı baba adaylarında da eşinin gebelik durumu nedeniyle doğum korkusu ortaya çıkabilir.

Gebelik ve doğum korkusu için tıbbi çalışmalar ve yayınlar çok uzun süreden beri yapıldığı halde bu konuda toplumda ve sağlık kurumlarında hala kesin bir davranış biçimi oluşmamıştır. Örneğin psikiyatrik hastalıkların sınıflandığı DSM-5 içinde “tokofobi” tanımı yoktur.

Gebelik ve Doğum Korkusu Neden Olur?

Kadınlar ve aileler için en mutlu olmaları gereken zamanlarda, yani bir gebeliğin olduğu ve bebek doğması beklenen günlerde, bu korku yüzünden gerginlik yaşar. Ne yazık ki, genç kadınların güvendiği kişiler, örneğin aile yakınları veya iş arkadaşları, gebelik ve doğum konusunda kötü anılarını bazen de abartarak anlatırlar. Bu korkunun başlangıcı için, çocuk yaşlarda eğitim amaçlı olarak kötü bir doğum filmi görmüş olmak, ailede gebelik veya doğumda sorun yaşamış bireylerin olması veya geçmişte kötü cinsel deneyimler olması gibi olaylar altta yatan neden olabilir.

Gebelikten ve doğumdan kokan kadınlara korkularının nedeni sorulduğunda birçok farklı yanıt verebilirler. Bu nedenler arasında doğum sancılarının çok fazla olması, sağlık çalışanlarının olumsuz davranışlarından korkmak, ne olduğunu anlayamamak, doğum sırasında kendisine veya bebeğe kötü bir şey olması olasılığı, ölüm korkusu veya hastane korkusu sayılabilir.

Doğum Korkusunda Tedavi

Doğum korkusu için kadına eşinin ve ailesinin moral açısından destek vermesi çok önemlidir. Kadına eleştirmeden anlayışla yaklaşmaya çalışmak, sorularına gerçekçi yanıtlar vermek ve zor anlar için güven vermek çok önemlidir. Bu korkuyu yenmek için psikolojik destek gerekli olabilir. Bazı durumlarda psikolojik danışmanlık veya davranış tedavisi yararlı olabilir. Bazen sorunların çözülmesi için gebelikte sakıncalı olmayan depresyon ilaçları kullanılabilir.

Kadınların bir kısmı destekleyici veya ilaçla tedavi sonrasında gebeliğin sonunda normal vajinal doğum yapacak kadar cesaret kazanabilirler. Kadınlardaki korkunun ve gerginliğin azalmadığı durumlarda sezaryen doğum yapılması hem anne hem de bebek için daha güvenli olacaktır.Son

Bir Cevap Yazın