Doppler Ultrason

Doppler etkisi, sabit duran bir dinleyiciye, örneğin insan kulağına, hareketli bir ses kaynağından gelen ses dalgalarının farklı titreşimlerde algılanması halidir. Örneğin bir yol kenarında beklerken, sireni çalan bir ambulans geçerse, ambulans yaklaşırken sesini biraz daha tiz, uzaklaşırken daha kalın duyacaksınız. Doppler etkisi, ismini bu kavramı açıklayan kişiden yani Avusturyalı fizikçi Christian Doppler’den alır.

33 Haftalık Gebelikte Bebek Göbek Kordonunda Doppler Ölçümü
33 Haftalık Gebelikte Bebek Göbek Kordonunda Doppler Ölçümü – Op. Dr. Serdar Sarı
(Büyütmek için tıklayın)

Doppler Ultrason Nedir?

Doppler Etkisi
Doppler Etkisi – Hareket eden bir ses kaynağının sesi yaklaşırken daha tiz duyulur. (Büyütmek için tıklayın)

Ultrason cihazları, ilk icat edildikleri günlerden itibaren Doppler etkisi kullanılarak birçok hastalık için tanı yöntemi olarak kullanılmıştır. Doppler ultrason yapılırken hareketli sıvılara veya organların çeperine çarpan ultrason dalgalarının titreşim sayısı geri yansırken değişecektir. Bu değişimin ölçülmesi ile hareketli organın hızı veya hareket sayısı hesaplanabilir.

Ultrason cihazlarında bazen “Renkli Doppler” olarak adlandırılan işlevi ile damarlar içindeki kan akımı renkli olarak gösterilebilir. Böylece bu cihazı kullanan uzmanlar küçük bir damarı bile kolayca yakalayıp buradan kan akım hızı ölçümü yapabilirler. Bu kan akım hızının grafiği ise bebeğin kan dolaşım bozukluklarının tanısı için kullanılabilir.

Doppler ultrason kalp atım sayısının saptanması için, bir kalp kapağından geçen veya bir damar içinde akan kanın hızı ile kanın damar içinde karşılaştığı direnç için yapılabilir. Böylece bu yöntemle çeşitli bebeklerin kalp ve damar hastalıklarında tanı konulabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeklerde göbek kordonu veya bebeğin vücudu içindeki damarlardaki kan akım hızı hesaplanarak bebeğin sağlık durumu tespit edilebilir.Son

Bir Cevap Yazın